Kerstmis in Egypte

Oct 24, 2023 | Gezinsreizen, Last minute, Nijlcruise, Totaalpakket, Zonvakantie

Wanneer je Egypte bezoekt in de wintermaanden, zul je waarschijnlijk verrast zijn om overal in het centrum van Caïro en andere delen van Egypte feestelijke lichtjes en kerstbomen te zien. Je dacht misschien dat je de kerstsfeer zou missen in een islamitisch land in het Midden-Oosten, maar dat is dus niet het geval. Kerstmis in Egypte is groter dan je denkt.

In grote delen van Egypte wordt Kerstmis nog steeds gevierd, vooral in Caïro en andere stedelijke centra. Maar wat veel bezoekers echt verbazingwekkend vinden, is dat Kerstmis in Egypte zowel in december als in januari wordt gevierd. Veel hotels en andere westerse etablissementen spelen hiermee in op de behoeften van toeristen uit Europa en Noord-Amerika en willen ze op deze manier verwelkomen. Ze tonen respect voor deze buitenlandse tradities en gaan mee in de versieringen die ze in de christelijke landen ook vaak hebben tijdens het feest seizoen.

Tijdens het feestseizoen zijn alle hotels in Egypte, waaronder Caïro, Luxor, Aswan, Marsa-Alam, Hurghada en Sharm El Sheikh, prachtig versierd met kerstbomen, kerstballen en mooie feestverlichting. Ze organiseren speciale buffetten met heerlijk eten en lokaal entertainment, zoals buikdansers, traditionele Nubische dansers en muzikanten, bedoeïenenmuziek en geweldige discofeesten die de hele nacht doorgaan. Verder zijn er speciale lichtshows en dansers bij de piramides en tempels om je in de feeststemming te brengen.

kertsmis in egypte

Maar veel mensen weten niet dat er ook een zeer substantiële inheemse christelijke bevolking bestaat die al tweeduizend jaar in Egypte woont en daar nog steeds is. Plaatselijk worden ze de Kopten genoemd, en ze maken deel uit van een tak van de oosters orthodoxe christelijke geloofstraditie. Ze hebben zelfs hun eigen paus.

De Kopten maken ongeveer 10 tot 20% van de Egyptische bevolking uit – afhankelijk van wie je het vraagt. Dat betekent dat er vandaag de dag bijna 100 miljoen Kopten zijn. En weet je wat? In januari vieren ze ook hun eigen Kerstmis. Overal in Egypte zie je nog steeds lichten, bomen en andere feestelijke dingen. Dit geeft een mooie extra dimensie aan jouw vakantie in Egypte.

Kerstmis in Egypte

Dus als je eind december in Egypte bent, zul je zien dat ze deze feestdagen en religieuze tradities met trots vieren. En als je er begin januari bent, kun je meedoen aan een van ‘s werelds oudste echte kerstvieringen. Het wordt georganiseerd door afstammelingen van een van de oorspronkelijke christelijke sekten, gesticht door St. Marcus slechts negen jaar na de wederopstanding en hemelvaart van Christus.

Het is ook een aanrader om een Nijlcruise te doen tijdens deze periode. De feestelijke boottochten met overdadig lekker eten, een feestelijk thema en elegante voedselpresentaties van topchefs zijn een hoogtepunt van menig toerist tijdens hun vakantie in Egypte. Tijdens het zeilen geniet je ook van schitterende kerst- en nieuwjaarsfeesten, compleet met traditionele kleding, lokaal entertainment, spelletjes en muziek. Daarnaast zorgt het zeer aardige en attente personeel regelmatig voor verrassende extra’s in je hut, om jouw verblijf extra speciaal te maken. En tijdens het varen zie je op het bovendek van de Nijlcruise vaak kleurrijke scènes van de lokale bevolking en evenementen bij de tempels en pyramides die je passeert. Kortom, een echte aanrader als je tijdens de feestdagen in Egypte bent voor een vakantie.