Is het veilig om naar Egypte op vakantie te gaan?

Sep 6, 2023 | Gezinsreizen, Last minute, Nijlcruise, Totaalpakket, Zonvakantie

In bepaalde gebieden van Egypte zijn er reisadviezen van toepassing en kunnen bepaalde handelingen, zoals openbaar drinken, problemen veroorzaken. Hier is wat je moet weten.

Van de majestueuze piramides van Gizeh en de adembenemende tempels van Luxor tot de betoverende stranden en koraalriffen langs de Rode Zee – Egypte heeft een schat aan wonderen te bieden voor reizigers om te ontdekken. Hoewel het de ideale ingrediënten heeft voor een fantastische vakantie, met overvloedige zonneschijn, een gunstige wisselkoers en tal van bezienswaardigheden en activiteiten, is het afgelopen decennium turbulent geweest.

In 2011 verspreidden de protesten van de Arabische Lente zich van Tunesië naar Egypte, wat resulteerde in gewelddadige confrontaties en de val van toenmalig president Hosni Mubarak. Dit leidde tot jaren van politieke onrust en instabiliteit. Hoewel de situatie grotendeels is gekalmeerd, kunnen er nog steeds protesten plaatsvinden. Bovendien was er de crash van Metrojet-vlucht 9268 boven de Noord-Sinaï in oktober 2015, waardoor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Sharm el-Sheikh werden opgeschort tot oktober 2019.

Veel vakanties naar Egypte zijn de afgelopen jaren probleemloos verlopen. Er zijn echter nog steeds reisadviezen van kracht voor bepaalde gebieden in het land. Dat bespreken we hier. Hier heeft Egypte.nl ook veel praktische informatie over vakanties naar Egypte.

Wat is het laatste overheidsadvies over reizen naar Egypte?

Voor populaire toeristische plekken in Egypte, zoals Caïro, Luxor, Aswan, Sharm el-Sheikh en Hurghada, zijn er geen reisadviezen.

Echter, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt momenteel af om naar het gouvernement van Noord-Sinaï en binnen 20 km van de Egyptische en Libische grens te reizen, met uitzondering van El Salloum. Daar wordt afgeraden om alle reizen, behalve essentiële reizen, te maken.

Vermijd reizen naar de volgende gebieden, tenzij absoluut noodzakelijk:

  • Noordelijk deel van het gouvernement van Zuid-Sinaï, voorbij de St. Catherine-Nuweiba weg, tussen de Suez-overgang en Taba, behalve de kustgebieden aan de westelijke en oostelijke kant van het schiereiland.
  • Oostelijk deel van het gouvernement Ismailiyah, ten oosten van het Suezkanaal.
  • Gebied ten westen van de Nijlvallei en de Nijldelta, behalve het gouvernement Faiyum en de kustgebieden tussen de Nijldelta, Marsa Matruh, de Marsa Matruh-Siwa-weg en de stad Siwa.
  • Hala’ib-driehoek.
  • Bir Tawil-trapezium.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor mogelijke terreuraanslagen in Egypte. Hoewel de meeste aanvallen plaatsvinden in de Noord-Sinaï-regio, kunnen ze ook elders in het land voorkomen.

Het risico is vooral hoog tijdens feestdagen en festivals, zoals Kerstmis en de Ramadan, en rondom religieuze locaties, grote openbare bijeenkomsten en plaatsen die veel buitenlanders bezoeken. Wees altijd alert en draag uw identiteitsbewijs met foto bij u.

egypte veiligheid

Kan je alcohol drinken in Egypte?

Egypte is een islamitisch land met verschillende gebruiken en regelgeving. Terwijl toeristenresorts meer ontspannen zijn, moet men zich bewust zijn van strengere regels tijdens de Ramadan. Openbaar drinken kan bijvoorbeeld leiden tot arrestatie, dus alcohol is alleen toegestaan in erkende restaurants en bars.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetten in Egypte, aangezien het bezit, gebruik of handel in illegale drugs strenge straffen met zich mee kan brengen, zelfs de doodstraf. Wat in Nederland legaal is, kan in Egypte illegaal zijn. Een recent voorbeeld is de gevangenisstraf van drie jaar die een Britse vrouw in 2017 kreeg voor het meenemen van pijnstillers het land in. Tramadol, een opioïde pijnstiller die in Groot-Brittannië op recept verkrijgbaar is, is illegaal in Egypte.

Foto’s maken in Egypte

Wees voorzichtig met wat je fotografeert. Foto’s maken van militaire installaties, ambassades, overheidsgebouwen, kerken en zelfs treinstations kan tot arrestaties leiden. Als je Egyptische staatsburgers wilt fotograferen, moet je schriftelijke toestemming van hen hebben. Het fotograferen van kinderen is niet toegestaan.

Het is verboden om foto’s te maken of te delen die schadelijk zijn voor het imago van het land. Het maken van sterk negatieve opmerkingen over Egypte of zijn politiek, zelfs op sociale media, kan leiden tot detentie.

veilig reizen egypte

Heb je inentingen nodig voor Egypte?

Er zijn geen essentiële vaccinatievereisten voor een bezoek aan Egypte. Het VWS suggereert echter dat het raadzaam is om polio- en tetanusprikken te ondergaan. U kunt ook denken aan hepatitis A, hepatitis B, hondsdolheid en tyfus.

Algemeen veiligheidsadvies voor reizen in Egypte

Als het gaat om veiligheid op straat, is het belangrijk om oplettend te zijn. Er zijn regelmatig protesten en buitenlanders die deelnemen aan politieke activiteiten kunnen worden vastgehouden of aan andere maatregelen worden onderworpen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het belangrijk om weg te gaan als je op de hoogte bent van protesten, marsen of demonstraties in de omgeving. De sfeer kan namelijk snel en zonder waarschuwing veranderen. De politie heeft in het verleden waterkanonnen, traangas en scherpe munitie gebruikt om de menigte onder controle te krijgen.

Op populaire toeristenplekken kun je lastiggevallen worden om geld of spullen te kopen. Er is ook een risico op diefstal en beroving, zelfs in taxi’s. Het reizen in een georganiseerde tour kan helpen om de risico’s te verminderen. Als je slachtoffer bent van een misdrijf, neem dan contact op met de lokale toeristenpolitie om aangifte te doen.

Houd er rekening mee dat openbare uitingen van genegenheid niet altijd goed worden gekeurd.

Is Egypte veilig voor vrouwelijke reizigers?

Over het algemeen is het veilig voor vrouwen om te reizen, maar er zijn gevallen van seksueel misbruik en intimidatie gemeld in dit land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert vrouwelijke reizigers om voorzichtig te zijn als ze alleen reizen, omdat ze kwetsbaar kunnen zijn voor ongewenste aandacht of intimidatie. Als je met een minibus reist, zorg er dan voor dat je niet de laatste passagier bent die nog in de bus zit. Wees vooral voorzichtig als je alleen reist, vooral ‘s nachts, in taxi’s en minibussen.

Is Egypte veilig voor LGBT-reizigers?

Het kan problematisch zijn in Egypte voor LGBT-mensen. Homoseksualiteit is technisch gezien niet illegaal, maar er zijn gevallen waarin ‘losbandigheid’ en ‘seksueel afwijkend gedrag’ gebruikt werden om mensen te vervolgen. In 2017 werden zesenzestig mensen gearresteerd vanwege het zwaaien met een regenboogvlag tijdens een concert in Caïro. Hoewel toeristische gebieden toleranter zijn, kan elke publieke uiting van genegenheid waarschijnlijk problemen veroorzaken.